Pieczony łosoś z pesto


Pesto można przygotować miksując wszystkie składniki, ja utłukłem je tłuczkiem. Najlepiej użyć liści świeżej bazylii, ale z suszoną smakuje równie pysznie!! Można delikatnie posolić, ale nie za dużo, bo traci się smak :)



Składniki:
  • świeży filet z łososia ze skórką (ilość jest preferencyjna)
  • 4 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 duża papryka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól (opcjonalnie)


Sposób wykonania:


1. Pokrojony czosnek tłuczemy razem z bazylią, orzeszkami piniowymi i 1/4 szklanki oliwy z oliwek (jeśli wolicie bardziej klarowne sosy, radzę zmiksować )


2. Nakładamy połowę pesto na łososia i zawijamy szczelnie w folię aluminiową posmarowaną delikatnie tłuszczem. Pieczemy w 150 stopniach przez ok 45 min.





















3. W międzyczasie kroimy grubo paprykę, cebulę w kostkę.












4. Smażymy na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia dodajemy drugą połowę pesto.












Łososia kładziemy na półmisku i układamy wokół niego smażone warzywa.

Smacznego!!!! :)



Komentarze

  1. Bardzo bym prosila o przepis na "zupe żydowska "
    Serdecznie Pozdrawiam
    Polecam Panu program www.polskadobrzesmakuje.pl
    Milego Dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mozna prosic o przepisy na typowo Polskie obiadki ;)z pysznymi sosami cieplymi ?(np.grzybowy i inne ) ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesli chodzi o polska kuchnie to bardzo bysmy prosili o przepisy na sosy:

    -sos mysliwski(cos takiego jak ten mysliwski knorra)
    -sos staropolski
    -sos pomidorowy
    -sos grzybowy
    -sos borowikowy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty