Pieczony łosoś z pesto
Składniki:
- świeży filet z łososia ze skórką (ilość jest preferencyjna)
- 4 łyżeczki bazylii
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1 duża papryka
- 1 średnia czerwona cebula
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
1. Pokrojony czosnek tłuczemy razem z bazylią, orzeszkami piniowymi i 1/4 szklanki oliwy z oliwek (jeśli wolicie bardziej klarowne sosy, radzę zmiksować )
2. Nakładamy połowę pesto na łososia i zawijamy szczelnie w folię aluminiową posmarowaną delikatnie tłuszczem. Pieczemy w 150 stopniach przez ok 45 min.
3. W międzyczasie kroimy grubo paprykę, cebulę w kostkę.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia dodajemy drugą połowę pesto.
Łososia kładziemy na półmisku i układamy wokół niego smażone warzywa.
Bardzo bym prosila o przepis na "zupe żydowska "
OdpowiedzUsuńSerdecznie Pozdrawiam
Polecam Panu program www.polskadobrzesmakuje.pl
Milego Dnia
Czy mozna prosic o przepisy na typowo Polskie obiadki ;)z pysznymi sosami cieplymi ?(np.grzybowy i inne ) ?
OdpowiedzUsuńJesli chodzi o polska kuchnie to bardzo bysmy prosili o przepisy na sosy:
OdpowiedzUsuń-sos mysliwski(cos takiego jak ten mysliwski knorra)
-sos staropolski
-sos pomidorowy
-sos grzybowy
-sos borowikowy