Zupa pomidorowa z limonką



Jak zwykle jest kilka opcji, żeby wykonać tą potrawę... Można użyć filetów z kurczaka na wywar, a następnie wykorzystać je potem do następnego dania, jak i ugotować zupę na przysłowiowym "gnacie" :) Zachęcam też do gotowania wywaru na najzwyklejszej włoszczyźnie, bez dodatków jakiś bulionetek i gotowych wywarów. Zupa nabiera wtedy zupełnie innego, naturalnego smaku! Aha, jeśli chodzi o wasze preferencje w stopniu ostrości zupy; ja dodałem jedną papryczkę chili i zupa nie była specjalnie pikantna, dopóki tej papryczki nie zacząłem gryźć :P Następna sprawa : tą zupę można podawać samą, z makaronem i z tortillą kukurydzianą - połamaną w drobniejsze kawałki i położoną na wierzch zupy. Można również zabarwić bardziej zupę i małą puszką koncentratu pomidorowego (tylko najpierw sprawdźcie zawartość pomidorów w nim :)




Składniki:
  • wywar drobiowy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 świeży pomidor
  • 1o cebulek koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 limonka 1 awokado
  • 1 papryczka chili
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 limonka
  • kolendra
  • rozmaryn
  • opcjonalnie - 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, makaron/ tortilla kukurydziana


Wykonanie:

1. Przygotowujemy wywar drobiowy.


2. Kroimy: cebulę w kostkę lub w półksiężyce, pomidora w ćwiartki, czosnek drobno, papryczkę w drobne kawałki


3. Na oliwie podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojone warzywa i pomidory z puszki, gotujemy ok 15 min.


4. W międzyczasie ścieramy na tarce skórkę z limonki, następnie kroimy ją na pół i wyciskamy z niej sok.


5. Pomidory lekko rozgniatamy widelcem, dodajemy wywar.



6. Opcjonalnie możemy zaprawić koncentratem pomidorowym, żeby nadać zupie bardziej intensywnego koloru. Dodajemy limonkę, mieszamy i zdejmujemy z palnika nie doprowadzając zupy do wrzenia.


7. Awokado obieramy ze skórki i kładziemy na wierzch, posypujemy kolendrą (świeża kolendra lepiej wygląda i smakuje) oraz rozmarynem.



Smacznego!!! :)

Komentarze

  1. Czy mozna zamiast Limonki uzyc cytryny? czy nie za bardzo?i wywar z 2 litrow?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm... Niby można, ale skórka i sok z limonki nadają takiego charakterystycznego posmaku :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty