Zupa pomidorowa z limonką
Składniki:
- wywar drobiowy
- 1 puszka pomidorów
- 1 świeży pomidor
- 1o cebulek koktajlowych
- 1 cebula
- 1 limonka 1 awokado
- 1 papryczka chili
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 limonka
- kolendra
- rozmaryn
- opcjonalnie - 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, makaron/ tortilla kukurydziana
Wykonanie:
1. Przygotowujemy wywar drobiowy.
2. Kroimy: cebulę w kostkę lub w półksiężyce, pomidora w ćwiartki, czosnek drobno, papryczkę w drobne kawałki
3. Na oliwie podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojone warzywa i pomidory z puszki, gotujemy ok 15 min.
4. W międzyczasie ścieramy na tarce skórkę z limonki, następnie kroimy ją na pół i wyciskamy z niej sok.
5. Pomidory lekko rozgniatamy widelcem, dodajemy wywar.
6. Opcjonalnie możemy zaprawić koncentratem pomidorowym, żeby nadać zupie bardziej intensywnego koloru. Dodajemy limonkę, mieszamy i zdejmujemy z palnika nie doprowadzając zupy do wrzenia.
7. Awokado obieramy ze skórki i kładziemy na wierzch, posypujemy kolendrą (świeża kolendra lepiej wygląda i smakuje) oraz rozmarynem.
Smacznego!!! :)
Czy mozna zamiast Limonki uzyc cytryny? czy nie za bardzo?i wywar z 2 litrow?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńHmm... Niby można, ale skórka i sok z limonki nadają takiego charakterystycznego posmaku :)
OdpowiedzUsuń