Pyzy z mięsem
Są dwie dostępne opcje: pyzy możemy zrobić z gotowego mięsa mielonego, albo samemu upiec mięso, polewając oliwą i dodając kilka listków laurowych i ziela angielskiego, następnie 3krotnie mieląc z dodatkiem namoczonej bułki. Ja użyłem mielonego mięsa.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- mąka pszenna
- 1 jajko
- mięso mielone/pierś z kurczaka 40 dag
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej
1. Ziemniaki obieramy ze skórki, 2 ścieramy na drobnych oczkach tarki, resztę gotujemy w osolonej wodzie. Starte ziemniaki odkładamy do miski. Cebule i czosnek obieramy, ścieramy również na drobnych oczkach tarki, smażymy razem z mięsem z dodatkiem soli i pieprzu.
2. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, lub bardzo dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem, dodajemy do startych ziemniaków, wbijamy jajko, przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu, wsypujemy 5 łyżek mąki ziemniaczanej i 8 łyżek mąki pszennej (proporcje są elastyczne - musimy uzyskać taką konsystencję ciasta aby nie lepiło nam się do rąk). Stolnicę podsypujemy mąką, formujemy walec o średnicy ok 3 cm i kroimy go tak jak na kopytka
3. Powstałe kawałki ciasta lekko ugniatamy, na sam środek nakładamy farsz i formujemy kulki, upychając jednocześnie mięso do środka.
4. Pyzy wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Gotujemy aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy zakraszone masełkiem.
Smaczego!! :)
Gdzie w Lu najlepiej kupowac mieso mielone? (w ktorych sklepach-najkorzystniej-dobre)
OdpowiedzUsuńJa kupuję w Cactusie - jest bardzo świeże i kosztuje ok 2, 50 euro, to dobra cena jak za świeże mięso
OdpowiedzUsuń