Lasagne bolognese
Lasagne to już troszkę wyższa szkoła jazdy... Jednak nie zrażajcie się, naprawdę danie warte zachodu!!!
Przed rozpoczęciem przygotowania lasagne proponuję odmierzyć ilość potrzebnego makaronu na jakieś 4-5 warstw. Następnie każdy płat makaronu zalewamy gorącą wodą i namaczamy przez 3 min. Uwaga! Każdy płat namaczamy oddzielnie i po wyjęciu z wody nie nakładamy ich na siebie, bo nam się zlepią.
Składniki:
1 szklanka mleka
3 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
0,5 kg mięsa mielonego wołowego(ja przygotowałem mieszankę 3 mięs- cielęciny, drobiowego i wołowego)
2 puszki pomidorów
tymianek
oregano
1 szklanka białego wina
makaron do lasagne
5 ząbków czosnku
1 średnia cebula
po 75 g serów emmentaler, rigatello i gouda
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
1. Przygotowujemy sosy:
-beszamelowy
Rozpuszczamy w rondelku 2 łyżki masła, dodajemy 1 szklankę mleka i 3 łyżki mąki, całość mieszamy, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i gotujemy aż do momentu gdy sos zgęstnieje.
-bolognese
Cebulę drobno siekamy, czosnek przepuszczamy przez wyciskarkę lub ścieramy na małych oczkach tarki. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i mięso, doprawiamy tymiankiem i oregano. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy pomidory z puszki.
Gdy pomidory nabiorą konsystencji sosu, dodajemy 1 szklankę wina. Gotujemy do tego momentu, aż wino odparuję i sos nabierze bardziej gęstej konsystencji.
2. Teraz, kiedy sosy są już gotowe, przechodzimy do właściwej części "imprezy". Blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy pierwszą warstwę makaronu, który wcześniej został przez nas namoczony. Następnie nakładamy na to warstwę (0,5 cm) sosu bolognese
3. Na to nakładamy znowu makaron, kolejny raz sos bolognese, makaron itd... zatrzymujemy się w momencie, kiedy nałożymy ostatnią warstwę sosu bolognese.
4. Ostatnią warstwę sosu bolognese posypujemy mieszanką serów.
5. Pokrywamy ją makaronem, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem.
6. Posypujemy bazylią, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy aż do momentu, w którym ser nabierze mocno żółtej barwy (to zajmie jakieś 10, 15 minut)
Gotowe!!!
Lasagne posypujemy parmezanem i przybieramy świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!! :)
a jakieś dobre białe wino na chamskie podniebienie które wino kilka razy w życiu piło ale chcę do gotowania, jakieś tańsze (50 zł? 70 zł?)
OdpowiedzUsuń