Śledź po sułtańsku
Śledzie są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i smakują wyśmienicie!! W smaku są słodko- kwaśne. Mieszkańcy Luxembourga - można ciut ułatwić sobie prace i kupić gotowe roladki śledziowe faszerowane ogórkiem kiszonym w Cactusie firmy Nadler, nie są drogie. W Polsce też powinien być zamiennik, jeśli nie, to po prostu kupujemy śledzie w occie, zawijamy w ogórek kiszony i przepijamy wykałaczką, żeby się nie rozpadały.
Składniki:
- 0,5 kg śledzi w occie
- (opcjonalnie) 2 ogórki kiszone
- 1 szklanka rodzynek
- pomidory w puszce
- 1 duża cebula
- olej
1. Blanszujemy rodzynki (zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut)
2. Odlewamy wodę z rodzynek. Na oleju szklimy cebulę, dodajemy rodzinki i pomidory z puszki.
3. Całość podgrzewamy do zagotowania.
4. Studzimy zalewę. Następnie wylewamy na dno naczynia część zalewy, układamy śledzie, polewamy pozostałą częścią zalewy.
5. Odstawiamy na 10 godzin, żeby śledzie przeszły smakiem.
Smacznego!! :)
A mozna prosic tak na swieta ;);) przepis na:
OdpowiedzUsuń- uszka (zgrzybami)
- pierogi z kapusta i grzybami
Co jeszcze jakie dania pan zaproponuje na Swieta ? I co Pan sadzi o barszczu z Winiary tym w sloiczku?
OdpowiedzUsuńCo do tych sledzi po sultansku to zawsze moja mama je robila ,czesto bywali u nas goscie z innych krajow i bardzooo im smakowaly Nasze Polskie Specialy obcokrajowcom prawie zawsze smakuja
OdpowiedzUsuńŚledzie po sułtańsku wyszły znakomicie!! Przepraszam za niedobór przepisów na święta, ale musiałem nagle wyjechać... A co do barszczu w słoiczku - bardzo rzadko używam gotowych produktów, nie próbowałem barszczu Winiary
OdpowiedzUsuń