Śledź po sułtańsku

Śledzie są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i smakują wyśmienicie!! W smaku są słodko- kwaśne. Mieszkańcy Luxembourga - można ciut ułatwić sobie prace i kupić gotowe roladki śledziowe faszerowane ogórkiem kiszonym w Cactusie firmy Nadler, nie są drogie. W Polsce też powinien być zamiennik, jeśli nie, to po prostu kupujemy śledzie w occie, zawijamy w ogórek kiszony i przepijamy wykałaczką, żeby się nie rozpadały.














Składniki:
  • 0,5 kg śledzi w occie
  • (opcjonalnie) 2 ogórki kiszone
  • 1 szklanka rodzynek
  • pomidory w puszce
  • 1 duża cebula
  • olej


1. Blanszujemy rodzynki (zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut)














2. Odlewamy wodę z rodzynek. Na oleju szklimy cebulę, dodajemy rodzinki i pomidory z puszki.














3. Całość podgrzewamy do zagotowania.














4. Studzimy zalewę. Następnie wylewamy na dno naczynia część zalewy, układamy śledzie, polewamy pozostałą częścią zalewy.














5. Odstawiamy na 10 godzin, żeby śledzie przeszły smakiem.

Smacznego!! :)


Komentarze

  1. A mozna prosic tak na swieta ;);) przepis na:

    - uszka (zgrzybami)
    - pierogi z kapusta i grzybami

    OdpowiedzUsuń
  2. Co jeszcze jakie dania pan zaproponuje na Swieta ? I co Pan sadzi o barszczu z Winiary tym w sloiczku?

    OdpowiedzUsuń
  3. Co do tych sledzi po sultansku to zawsze moja mama je robila ,czesto bywali u nas goscie z innych krajow i bardzooo im smakowaly Nasze Polskie Specialy obcokrajowcom prawie zawsze smakuja

    OdpowiedzUsuń
  4. Śledzie po sułtańsku wyszły znakomicie!! Przepraszam za niedobór przepisów na święta, ale musiałem nagle wyjechać... A co do barszczu w słoiczku - bardzo rzadko używam gotowych produktów, nie próbowałem barszczu Winiary

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty