Barszcz czerwony

Dzisiaj świątecznie. Barszcz jest bardzo szybki w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie!! Ja nie lubię, kiedy barszcz jest zbyt tłusty, więc gotuję go jedynie na jednym skrzydełku.


Składniki:

  • 0,7 kg buraków czerwonych
  • 2 słodkie jabłka
  • 5 ząbków czosnku
  • włoszczyzna
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 skrzydełko 
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • majeranek, oregano, tymianek
  • 2 łyżki octu




1. Buraki, jabłka i czosnek obieramy se skóry. Jabłka i buraki (ja jednego kroję w plastry, ładnie to potem wygląda na talerzu ) ścieramy na grubych oczkach tarki, czosnek na drobniejszych.














2. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, przygotowujemy wywar z włoszczyzny i skrzydełka, dodajemy buraki, jabłka, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.















3. Wyjmujemy włoszczyznę oraz część starych jabłek i buraków, odsączając z nich wywar. Dodajemy ocet, co trochę doda barszczu koloru. Podajemy posypany majerankiem.

Smacznego!!! :)


Komentarze

Popularne posty