Barszcz czerwony
Dzisiaj świątecznie. Barszcz jest bardzo szybki w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie!! Ja nie lubię, kiedy barszcz jest zbyt tłusty, więc gotuję go jedynie na jednym skrzydełku.
Składniki:
- 0,7 kg buraków czerwonych
- 2 słodkie jabłka
- 5 ząbków czosnku
- włoszczyzna
- 1 kostka rosołowa
- 1 skrzydełko
- 3 listki laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- majeranek, oregano, tymianek
- 2 łyżki octu
1. Buraki, jabłka i czosnek obieramy se skóry. Jabłka i buraki (ja jednego kroję w plastry, ładnie to potem wygląda na talerzu ) ścieramy na grubych oczkach tarki, czosnek na drobniejszych.
2. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, przygotowujemy wywar z włoszczyzny i skrzydełka, dodajemy buraki, jabłka, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
3. Wyjmujemy włoszczyznę oraz część starych jabłek i buraków, odsączając z nich wywar. Dodajemy ocet, co trochę doda barszczu koloru. Podajemy posypany majerankiem.
Smacznego!!! :)
Komentarze
Prześlij komentarz