Bitki wieprzowe w sosie grzybowym z talarkami ziołowymi
Do przygotowania sosu używam suszonych grzybów i ścieram je na tarce. Nie jest to konieczne, możecie użyć zwykłego bulionu grzybowego, jednak nie odda to takiego smaku jak przy użyciu suszonych grzybów.
Składniki :
- 25 dag schabu wieprzowego
- 0,5 kg ziemniaków
- bakłażan
- 30 dag pieczarek
- 5 dag suszonych grzybów/ kostka bulionu grzybowego
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- bazylia
- ziele angielskie
- liść laurowy
- mąka
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy i wkładamy na 5 min do wrzącej, osolonej wody. Potem zalewamy zimną wodą i kroimy na talarki. Bakłażana płuczemy, kroimy w plasterki, kładziemy na blaszce razem z ziemniaczkami i posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem w proszku, tymiankiem i bazylia. Mieszamy warzywa, obtaczając je w przyprawach. Polewamy delikatnie oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 17- 20 min.
2. Schab kroimy w plastry o grubości ok 2,5 cm, rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
3. Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy delikatnie na rozgrzanych tłuszczu przez ok min z każdej strony.
4. Mięso przekładamy do garnka, wlewamy pół szklanki wody (jeśli używamy bulionu grzybowego, rozpuszczamy go w tej wodzie), dodajemy utarte suszone grzyby, pokrojone w plasterki pieczarki, listek laurowy, czosnek(ścieramy na cienkich oczkach tarki lub wyciskamy ) ziele angielskie. Wszystko dusimy 15- 20 min.
5. Wszystko układamy na talerzach, można udekorować świeżymi liśćmi szpinaku i pokrojonym w półksiężyce pomidorkiem.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz