Bitki wieprzowe w sosie grzybowym z talarkami ziołowymi


Do przygotowania sosu używam suszonych grzybów i ścieram je na tarce. Nie jest to konieczne, możecie użyć zwykłego bulionu grzybowego, jednak nie odda to takiego smaku jak przy użyciu suszonych grzybów.


Składniki :

  • 25 dag schabu wieprzowego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • bakłażan
  • 30 dag pieczarek
  • 5 dag suszonych grzybów/ kostka bulionu grzybowego
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • bazylia
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka


Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy i wkładamy na 5 min do wrzącej, osolonej wody. Potem zalewamy zimną wodą i kroimy na talarki. Bakłażana płuczemy, kroimy w plasterki, kładziemy na blaszce razem z ziemniaczkami i posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem w proszku, tymiankiem i bazylia. Mieszamy warzywa, obtaczając je w przyprawach. Polewamy delikatnie oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 17- 20 min.














2. Schab kroimy w plastry o grubości ok 2,5 cm, rozbijamy tłuczkiem do mięsa.














3. Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy delikatnie na rozgrzanych tłuszczu przez ok min z każdej strony.














4. Mięso przekładamy do garnka, wlewamy pół szklanki wody (jeśli używamy bulionu grzybowego, rozpuszczamy go w tej wodzie), dodajemy utarte suszone grzyby, pokrojone w plasterki pieczarki, listek laurowy, czosnek(ścieramy na cienkich oczkach tarki lub wyciskamy ) ziele angielskie. Wszystko dusimy 15- 20 min.














5. Wszystko układamy na talerzach, można udekorować świeżymi liśćmi szpinaku i pokrojonym w półksiężyce pomidorkiem.



Smacznego!!!


Komentarze

Popularne posty