Sushi


Na początek dodam, że sushi najlepiej przygotować ze świeżych krewetek i łososia, bowiem z mrożonych nie smakuje tak samo. Do tego mrożone krewetki po ugotowaniu robią się bardzo gumowate. Pamiętajcie też, że niezbędna jest matka bambusowa, którą należy owinąć w folię spożywczą, aby zapobiec przyklejaniu się ryżu i baaardzo ostry nóż ;)


Składniki:

  • 1 szklanka ryżu krótkoziarnistego 
  • ocet balsamiczny
  • sos sojowy
  • 150 g krewetek tiger
  • łosoś 300 g 
  • paluszki krabowe 100 g 
  • nori
  • świeży ogórek/ avocado
  • imbir
  • wasabi


1.Ryż (1 szklanka) musimy bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, najszybszy sposób na zdjęciu poniżej. Oczywiście odkręćcie wodę i mieszajcie ryż drewnianą łopatką :)















2. Gdy woda podczas płukania będzie ledwo mętna ryż przesypujemy do garnka i wlewamy 1 szklankę wody. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypalił. W czasie gotowania kroimy: łososia (grubość plastrów od 3 do 5 mm), ogórka (obieramy ze skórki i oczyszczamy go również z nasion) i paluszki krabowe.














3. Przygotowujemy zalewę. Na 1 szklankę ryżu :
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
Ja dodaję również trochę ciepłej wody, żeby sól i cukier łatwiej się rozpuściły. Gdy cała woda z ryżu odparuje, zmniejszamy ogień i dodajemy zalewę. Ryż ciągle gotujemy pod przykryciem i mieszamy od czasu do czasu. Gotowy ryż (sprawdzamy, czy jest już miękki) lekko studzimy. Nori układamy szorstką stroną do matki bambusowej. Nakładamy ryż i rozprowadzając go tworzymy warstwę o grubości ok 4 mm













4. Nori odwracamy na drugą stronę. Z brzegu układamy kawałki ogórka, paluszka krabowego i krewetki












5. Zawijamy nori bardzo dokładnie dociskając matą bambusową z każdej strony
















6. Kroimy sushi najpierw na pół, potem układamy równolegle do siebie dwa kawałki i kroimy je ponownie na pół. Następnie kroimy je jeszcze raz tak aby wyszło nam z jednego rulonika 16 kawałków. 















               Gotowe!!!
 Na powstałe rainbow maki nakładamy odrobinę wasabi i moczymy w sosie sojowym. Smak przeczyszczamy sobie imbirem


Smacznego!! :)


Komentarze

Popularne posty