Sushi
Składniki:
- 1 szklanka ryżu krótkoziarnistego
- ocet balsamiczny
- sos sojowy
- 150 g krewetek tiger
- łosoś 300 g
- paluszki krabowe 100 g
- nori
- świeży ogórek/ avocado
- imbir
- wasabi
1.Ryż (1 szklanka) musimy bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, najszybszy sposób na zdjęciu poniżej. Oczywiście odkręćcie wodę i mieszajcie ryż drewnianą łopatką :)
2. Gdy woda podczas płukania będzie ledwo mętna ryż przesypujemy do garnka i wlewamy 1 szklankę wody. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypalił. W czasie gotowania kroimy: łososia (grubość plastrów od 3 do 5 mm), ogórka (obieramy ze skórki i oczyszczamy go również z nasion) i paluszki krabowe.
3. Przygotowujemy zalewę. Na 1 szklankę ryżu :
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
Ja dodaję również trochę ciepłej wody, żeby sól i cukier łatwiej się rozpuściły. Gdy cała woda z ryżu odparuje, zmniejszamy ogień i dodajemy zalewę. Ryż ciągle gotujemy pod przykryciem i mieszamy od czasu do czasu. Gotowy ryż (sprawdzamy, czy jest już miękki) lekko studzimy. Nori układamy szorstką stroną do matki bambusowej. Nakładamy ryż i rozprowadzając go tworzymy warstwę o grubości ok 4 mm
4. Nori odwracamy na drugą stronę. Z brzegu układamy kawałki ogórka, paluszka krabowego i krewetki
5. Zawijamy nori bardzo dokładnie dociskając matą bambusową z każdej strony
6. Kroimy sushi najpierw na pół, potem układamy równolegle do siebie dwa kawałki i kroimy je ponownie na pół. Następnie kroimy je jeszcze raz tak aby wyszło nam z jednego rulonika 16 kawałków.
Gotowe!!!
Na powstałe rainbow maki nakładamy odrobinę wasabi i moczymy w sosie sojowym. Smak przeczyszczamy sobie imbirem
Smacznego!! :)
Komentarze
Prześlij komentarz