Pierś z kurczaka z salsą
SKŁADNIKI
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 pomidory
- 1 średnia cebula
- oliwa z oliwek
- 3 marchewki
- 6 łyżek śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
- chrzan (dodajemy go w zależności od tego, jak bardzo ostrą chcemy uzyskać surówkę)
- ziemniaki
- szczypiorek/ pietruszka/koperek
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno siekamy, pomidory kroimy na mniejsze części. W międzyczasie gotujemy ziemniaki w mundurkach, tj. nieobrane ze skórki.
2. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pomidory i cebulę i doprawiamy odrobiną soli, szczyptą pieprzu i ziołami prowansalskimi.
4. Wolną przestrzeń napełniamy częścią otrzymanego farszu.
5. Układamy piersi w brytfance, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem i pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 minut(zależy jak grube są piersi). Na średnich oczkach tarki ścieramy marchew.
6. W oddzielnym naczyniu łączymy 5 łyżek śmietany/jogurtu naturalnego z łyżką majonezu i preferencyjną ilością chrzanu (4 łyżeczki dodają delikatnego posmaku, 6-7 ostry, ja dodałem 13 aż stanęły mi świeczki w oczach :) doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy do startą marchew.
7. Ziemniaki kroimy na pół, układamy na talerzu, posypujemy natką pietruszki lub koperkiem. Piersi z kurczaka polewamy polewamy pozostałym farszem.
Życzę smacznego!! :)
W Luxemburgu jesli chodzi o chrzan to dostepny jest firmy "THOMY" i Nasz w Concordcity-"Cora"firmy "POLONIA-RAIFORT AU NATUREL "-tak sama wygladaja cenowo 1,29€ ale firmy" POLONIA" sklad jest o wiele lepszy i smaczniejszy-tradycjonalny
OdpowiedzUsuńJa kupiłem taki mały, w zielonym słoiku, nie pamietam nazwy... Kosztował chyba 1,10 w Delhaize
OdpowiedzUsuń