Pierś z kurczaka z salsą

SKŁADNIKI
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 1 średnia cebula
  • oliwa z oliwek
  • 3 marchewki
  • 6 łyżek śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  • chrzan (dodajemy go w zależności od tego, jak bardzo ostrą chcemy uzyskać surówkę)
  • ziemniaki
  • szczypiorek/ pietruszka/koperek


Sposób przygotowania:

1. Cebulę drobno siekamy, pomidory kroimy na mniejsze części. W międzyczasie gotujemy ziemniaki w mundurkach, tj. nieobrane ze skórki.

2. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pomidory i cebulę i doprawiamy odrobiną soli, szczyptą pieprzu i ziołami prowansalskimi.














4. Wolną przestrzeń napełniamy częścią otrzymanego farszu.













5. Układamy piersi w brytfance, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem i pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 minut(zależy jak grube są piersi). Na średnich oczkach tarki ścieramy marchew.













6. W oddzielnym naczyniu łączymy 5 łyżek  śmietany/jogurtu naturalnego z łyżką majonezu i preferencyjną ilością chrzanu (4 łyżeczki dodają delikatnego posmaku, 6-7 ostry, ja dodałem 13 aż stanęły mi świeczki w oczach :)  doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy do startą marchew.













7. Ziemniaki kroimy na pół, układamy na talerzu, posypujemy natką pietruszki lub koperkiem. Piersi z kurczaka polewamy polewamy pozostałym farszem.

Życzę smacznego!! :)


Komentarze

  1. W Luxemburgu jesli chodzi o chrzan to dostepny jest firmy "THOMY" i Nasz w Concordcity-"Cora"firmy "POLONIA-RAIFORT AU NATUREL "-tak sama wygladaja cenowo 1,29€ ale firmy" POLONIA" sklad jest o wiele lepszy i smaczniejszy-tradycjonalny

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kupiłem taki mały, w zielonym słoiku, nie pamietam nazwy... Kosztował chyba 1,10 w Delhaize

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty