Łódeczki z cukinii
Do zrobienia łódeczek możemy użyć zarówno mięsa mielonego(drobiowego) jak i posiekanej bardzo drobno piersi z kurczaka. Ja użyłem tego drugiego- jakoś nie ufam mielonym mięsom.
Składniki:
2. Cebulę należy zeszklić na maśle (tzn aż zacznie delikatnie połyskiwać), następnie dodajemy pieczarki i mięso, delikatnie mieszamy i trzymamy na ogniu ok minutę, aż wszystkie smaki się połączą.
3. Łyżeczką usuwamy miąższ z cukinii.
4. Nakładamy farsz w wydrążone miejsca
5. Powstałe łódeczki wkładamy do brytwanki lub naczynia żaroodpornego, delikatnie posypujemy serem i polewamy niewielką ilością oliwy lub oleju roślinnego. Następnie zapiekamy w 180 stopniach aż do momentu, kiedy cukinia będzie miękka. Łódeczki można podawać z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 5 cukinii średniej wielkości
- 1 pierś z kurczaka / 250 g mięsa mielonego
- 4 pieczarki
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki masła
- 10 dag sera żółtego
- sól, pieprz
2. Cebulę należy zeszklić na maśle (tzn aż zacznie delikatnie połyskiwać), następnie dodajemy pieczarki i mięso, delikatnie mieszamy i trzymamy na ogniu ok minutę, aż wszystkie smaki się połączą.
3. Łyżeczką usuwamy miąższ z cukinii.
4. Nakładamy farsz w wydrążone miejsca
Życzę smacznego!!!
Jadłem jako zakąska do piwa. Pyyyyyyszneeee!!!!
OdpowiedzUsuń