Łódeczki z cukinii

Do zrobienia łódeczek możemy użyć zarówno mięsa mielonego(drobiowego) jak i posiekanej bardzo drobno piersi z kurczaka. Ja użyłem tego drugiego- jakoś nie ufam mielonym mięsom.

Składniki:

  • 5 cukinii średniej wielkości
  • 1 pierś z kurczaka / 250 g mięsa mielonego
  • 4  pieczarki
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag sera żółtego
  • sól, pieprz
1. Pierś z kurczaka posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, zawijamy w sreberko i pieczemy w 200  stopniach. Jak pierś ostygnie i lekko stwardnieje siekamy drobno razem z cebula i pieczarkami.














2. Cebulę należy zeszklić na maśle (tzn aż zacznie delikatnie połyskiwać), następnie dodajemy pieczarki i mięso, delikatnie mieszamy i trzymamy na ogniu ok minutę, aż wszystkie smaki się połączą.














3. Łyżeczką usuwamy miąższ z cukinii.


4. Nakładamy farsz w wydrążone miejsca


5. Powstałe łódeczki wkładamy do brytwanki lub naczynia żaroodpornego,  delikatnie posypujemy serem i polewamy niewielką ilością oliwy lub oleju roślinnego. Następnie zapiekamy w 180 stopniach aż do momentu, kiedy cukinia będzie miękka. Łódeczki można podawać z sosem czosnkowym.

Życzę smacznego!!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty