Zupa brokułowa ze świeżym serem

  •  400 g różyczek brokułów (średnia główka)
  •  3 łyżeczki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 por pokrojony w cienkie krążki
  • 1 średnia marchew drobno posiekana 3 łyżki białego ryżu 
  • ok 900 ml wody
  • 2 listki laurowe
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 100 g świeżego ser
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • grzanki do podania


Sposób przygotowania :

1. Por, marchew i cebulę drobno kroimy. W garnku, na średnim ogniu rozpuszczany masło. Dodajemy cebulę, por i marchew, pozostawiamy na ogniu 5 - 7 min aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając



2. Warzywa zalewamy bulionem(z ugotowanej włoszczyzny, albo rozpuszczonej kostki rosołowej drobiowej), dodajemy oddzielone od łodygi różyczki brokuła, ryż, listki laurowe oraz szczyptę soli, zmniejszamy ogień, gotujemy ok 17 minut aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie.

3. Jeśli ktoś preferuje zupy o bardziej kremowej konsystencji, całość delikatnie rozbijamy tłuczkiem (jeśli posługujecie się malakserem, należy wcześniej odsączyć zupę - miksować same warzywa). Jeżeli nie, wyjmujemy listek laurowy, doprawiamy śmietaną, solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Na zdjęciu zupa podana jest posypana starym serem, grzankami i szczypiorkiem. 



Życzę smacznego!!!!
Zostawcie komentarze jak Wam smakowało i jeśli coś wciąż jest niejasne - pytajcie!!


*Wskazówka: Sposób wykonania grzanek- Po odkrojeniu skórek z grubo pokrojonych kromek chleba(lub pieczywa tostowego), kromkę kroimy w kostkę, smażymy na maśle doprawione ziołami prowansalskimi. Po usmażeniu owijamy grzanki w ręcznik jednorazowy lub bibułkę, aby odsączyć je z tłuszczu.

Komentarze

Popularne posty